Makové Velikonoce

Velikonoční makový dort s makronkami

Už dlouho měly moje chuťové pohárky zálusk
na makový dortík. 🙂

Jeho upečení však stále nějak nevycházelo a nevycházelo. Pak jsem si řekla, že pokud si to prostě nenařídím příkazem, jeho realizace nevyjde nikdy. A tak jsem si konečně splnila své malé sladké přání
… u nás budou Velikonoce zkrátka MAKOVÉ.

Budu moc ráda, když i vás třeba nenechají maková zrníčka chladnými…
… já se tetelila radostí již samotnou vůní, která se linula z trouby.

Budete potřebovat:
200 g mletého máku
160 g mouky (já jsem použila BIO rýžovou mouku) 
80 g mletých vlašských ořechů
160 g cukru (použila jsem kokosový)
6 vajec
150 g másla
vanilkový cukr
1 bal kypřícího prášku (bezlepkový)
citronová kůra z 1 citronu
130 g bílého jogurtu /doma byl jen v příchuti vaječný likér a nedalo se nic dělat 🙂 /
lžička skořice

POSTUP:
1. Troubu si zahřejete na 180 °C a připravíme si nejlépe dvě dortové formy o průměru 20 cm a nebo jako já, tři s průměrem 17 cm.
2. V jedné míse ručně promícháme mouku, mák, ořechy, prášek do pečiva, skořici a přidáme také citronovou kůru.

3. Žloutky společně s cukrem našleháte. Postupně přidáte do této našlehané pěny máslo, vanilkový cukr a pokud chcete i vanilkový extrakt, ale nemusí být. Vše hezky zapracujete.

4. Vyšleháte také bílky společně se špetkou soli do hustého sněhu.

5. Do žloutkové pěny s máslem přidáte jogurt, mícháte opatrně, raději na nízké otáčky. A přidáte také všechny suché ingredience. Vše propojíte.

6. Nakonec vyšlehaný sníh stěrkou zapracujete do směsi a vše propojíte.

7. Připravíte si dortové formy a rovnoměrně rozdělíte těsto. Dáte do trouby vyhřáté na 180 °C a správné upečení zkontrolujete pomocí špejle. Po zapíchnutí do středu se těsto nelepí na špejli.

8. Necháte vychladnout přibližně 10 min. a pak opatrně vyklopíte z formy.

9. Korpusy necháte úplně vychladnout. Po vychladnutí či případně druhý den, pokud si pečete korpusy den předem, je rozkrojíte na požadovaný počet vrstev.

TAK JEŠTĚ NAPLNIT A DÁT TO PĚKNĚ DOHROMADY.

Nám zrovna den předem přinesl děda bedýnku jahod, takže volba byla jasná. 🙂

KRÉM:

Aby byl dort celkově pevnější, volím mantinely a dovnitř dortu svěží vanilkové mascarpone.
Na mantinely:
250 g másla
250 g mascarpone
moučkový cukr dle chuti
1x vanilkový cukr
– vše našlehat
Na vnitřní náplň dortu:
2x 250 g mascarpone
2x 250 g smetany ke šlehání
moučkový cukr dle chuti
– vše našlehat

10. Pomocí trezírovacího sáčku si vytvoříte mantinely. Jahody nakrájíte na menší kousky a přidáte navrch mascarpone. Vytvoříte přibližně stejně vysokou vrstvu jako má korpus.

11. Takto si připravíte i ostatní vrstvy korpusu a dáte celý dort dohromady. Necháte vychladit!

12. Zbylý krém na mantinely využijete např. na celkové obmazání dortu. Pro zajímavý makový vzhled do něj můžete přidat trochu máku.

13. Nejprve dort obmažeme první vrstvou nanečisto a po ztuhnutí dortu i druhou. U této druhé vrstvy, je již dobré se snažit o celkový hezký vzhled dortu.

14. Dort necháte opět vychladnout a pokud budete zdobit stékanou polevou, můžete si ji již připravit. Poleva se dá vytvořit i pomocí čokolády nebo jako u tohoto velikonočního dortu barevnou polevou z královské glazury.

 

15. Zdobit a tvořit dort můžete samozřejmě dle své fantazie.
Já měla akorát připravené velikonoční makronky, tak proč je tam nedat. 🙂 Pokud by vás lákalo vědět, jak na makronky, tak jsem pro vás připravila online kurz pečení makronek krok za krokem.

Již brzy bude upečený  a na webu zdarma ke stažení ebook: 5 kroků ke skvělému dortu.
V něm si pak všechny jednotlivé kroky můžete prohlédnout podrobněji.

Sladké a makové Velikonoce vám přeji!

Hana Součková
Mou největší vášní a láskou je sladký svět dortů. Svou myslí, rukama a hlavně srdcem, realizuji vaše přání. Inspiruji a motivuji všechny, kdo si chtějí vytvořit svůj vlastní sladký výrobek. Ukazuji návody, tipy, sdílím své zkušenosti a pořádám kurzy. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů