Žádný fondán ani marcipán. Žádné modelovaní a potahování. Ale jen svěží, vláčný, voňavý, svou chutí charakteristický citronový dort. Já mám tento osvěžující dortík moc ráda!
Máte-li chuť zakrojit do tohoto šťavnatého dortíku a chcete-li si ho vyTVOŘIT, připravila jsem pro vás recept a postup.
Pokud nemáte zásobu citronů v lednici, budete se muset vydat do obchodu! Tady budou opravdu zapotřebí. 🙂
1.První důležitým krokem bude příprava citronového sirupu. Ten krásně ochutí krém a mascarpone.
CITRONOVÝ SIRUP
Budeme potřebovat:
4 citrony
1 dcl vody
lžíce cukru krupice
⇒ Citrony omyjeme (snažím se kupovat BIO). Nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Do menšího hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a šťávu i kůru z citronů. Vše pomalu na střední teplotě svaříme na hustý sirup. Necháme vychladnout a můžeme přelít do skleničky a nechat v zásobě v lednici a nebo hned použít.
2. Důležitý je samozřejmě samotný korpus. Ten se snažím připravit, den předem. Pokud by to na vás bylo celkově až moc citronové, můžete si „odlehčit“ a zvolit i jiný korpus. Klidně i čokoládový by hezky ladil. 🙂
Citronový korpus:
250g polohrubé mouky
220g moučkového cukru
4 vejce (žloutky a bílky)
100g oleje
100g teplé vody
1/2 prášku do pečiva
2 citrony
⇒ Žloutky s cukrem našleháme. Přidáme olej a zašleháme ho. Postupně přidáme i vodu. Mouku s práškem do pečiva prosejeme a přidáme také. Přidáme šťávu z citronu a můžeme i lehce nastrouhanou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a nakonec ručně vmícháme i ten. Těsto nalijeme do formy cca 20cm a pečeme na 180°C. Správné upečení si ověříme zapíchnutím špejle.
3. Citronový krém: (vznikne spojením vanilkového krému a citronového sirupu)
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr
1 máslo
citronový sirup
⇒ Z mléka a pudingu uvaříme puding. Přidáme vanilkový cukr. Vše pečlivě promícháme. Přikryjeme potrav. folií a necháme vychladit. Máslo lehce našleháme a přidáme postupně vychladlou směs. Našleháme hladký a jemný krém do kterého přidáme dvě tři lžíce citronového sirupu. Tady bude trochu záležet na Vaší chuti. Jak moc silnou citronovou chuť máte rádi.
Tento krém jsme si připravila hlavně na mantinely. Ale je možné ho použítt i celý dort. To samé platí obráceně. Jako hlavní a jedinou náplň dortu, můžete použít jen citronové mascarpone. Tím pádem si ušetříte práci a budete připravovat jen jeden druh náplně. Buď krém či mascarpone. Já chtěla mít jako hlavní náplň, lehčí mascarponový krém a pro zpevnění jsem na okraje použila ten máslový. A také lehce na celkově po obvodu dortu a na zdobení. Pokud zbude, určitě se využití najde. Skvělý je i jako náplň do makronek či krém na cupcakes.
4. Citronové mascarpone:
250g mascarpone
250ml smetany ke šlehání min. 33%
1 lžíce moučkového cukru
citronový sirup dle chuti
⇒ Mascarpone, smetanu a moučkový cukr dle chuti vyšleháme a přidáme citronový sirup. Množství sirupu určí jak moc intenzivní krém bude.
Když už máme vše připravené, stačí to dát jen dohromady. Na rozkrojení korpusu doporučuji dortovou pilku. Korpus rozkrojíme na tři vrstvy a naplníme krémem. K plnění dortu zas doporučuji využít cukrářský sáček. Zdobení a finální vzhled je již na vaší fantazii.
A fantazii se meze nekladou ani při plnění dortu. Můžete si ho vylepšit třeba i o lístky máty, maliny, borůvky…. Nejlépe čerstvé ze zahrádky. 🙂