Měla jsem rybíz od babičky. Měla jsem čas a chuť upéct něco jednoduchého. A měla jsem nechtíc otevřenou litrovou krabici šlehačky, což u mě vyvolalo trochu bublající emoce. Takže volba byla jasná.😄 Bude se péct bublanina a bude smetanová.
Jednoduchý recept, pár minut práce a maximální radost se upeče. Radost jsem však už tou dobou měla, už čtvrtý mě těšilo sledování krásného cyklistického závodu Tour de France. Někdo miluje fotbal, někdo rád sleduje mistrovství v hokeji, někdo olympiádu, já mám slabost pro nejslavnější závod na kole. 🚴♀️
Ale teď už zpátky do kuchyně. Pojďme to všechno spojit – rybíz, korálky a vrchařský dres Tour de France!
Kyselkavé kuličky rybízu mi připomínají červené skleněné korálky a to spojení sladkokyselé chuti prostě miluju. Ve chvíli, kdy už jsem měla bublaninu v troubě a sledovala průběh 4. etapy, mi došlo, že ty červené puntíky vypadají úplně jako slavný vrchařský dres!
Jdeme na to:
Ještě jednou textově, jaké suroviny budeme potřebovat:
3 vejce
240g cukru = 1 hrnek
220g polohrubé mouky = 1 hrnek
150g mandlové mouky = 1 hrnek
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Špetka soli
220g smetany = 1 hrnek
360g rybízu = 2 hrnky
POSTUP: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr. Společně vyšleháme do pěny.
Můžeme ovonět i vanilkovým cukrem. Přisypeme polohrubou i mandlovou mouku, také kypřicí prášek a špetku soli, vše promícháme. Nakonec vlijeme smetanu a závěrečně promícháme. Pečící plech vymažeme a vysypeme moukou. Nebo vyložíme pečícím papírem a těsto vylijeme.
Na něj položíme ovoce a pečeme dozlatova, asi 25 až 30 minut. Zkontrolujeme špejlí a vyndáme z trouby.
Vychladlou bublaninu můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Hotovo, jsme v cíli.
Moje bublanina málem dojela do cíle spálená, protože jsem se místo hlídání trouby nechala strhnout etapou Tour de France. Tak na vrchol talíře – a dobrou chuť! ☀️✨