Sweet unicorn cupcakes

Radost pro milovnice jednorožců

DORT ⇔ CUPCAKE

Já osobně si raději zakrojím do dortu, ale cupcakes mají ohromnou výhodu, že nejsou tak náročné na přípravu a dají se připravit na 1000 způsobů.

A děti je milují.

„Chca nechca“ momentálně jednorožci prostě frčí. Sama mám doma jednu malou milovnici těchto pohádkových bytostí a tak se ráda podělím o postup, jak na ně. 🙂

Pečení samotných košíčků vůbec nebude těžké a barevný kopeček s rohem při troše trpělivosti a času, zvládnete také.

Na těsto potřebujeme:

Na 12 vanilkových kousků
250 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 velké vejce
150 g cukru
1 vanilkový cukr či vanilkový lusk
8 lžic oleje
150 g podmáslí (lze nahradit jogurtem či mlékem)

Papírové kočíčky vložíme do prohlubní plechu.
V míse hezky našleháme vajíčko, přidáme cukr, vanilkový cukr, olej a podmáslí. Vše ušleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a opět promícháme. Těsto nalijeme rovnoměrně do košíčků.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 20 až 25 minut.


Na Krém potřebujeme:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr
200 g kvalitní bílé čokolády (nejraději používám kvalitní bílou čokoládu v peckách)
250 g másla

Z mléka a pudingu uvaříme puding. Přidáme vanilkový cukr a bílou čokoládu. Vše pečlivě promícháme. Přikryjeme potrav. folií a necháme vychladit. Máslo lehce našleháme a přidáme postupně vychladlou směs. Našleháme hladký a jemný krém.

A jdeme barvit. 🙂

Rozdělíme si krém na tří části, případně více, chcete-li se vyřádit. Barvila jsem lehce do žluta, růžova a modra, tak jak si přála malá oslavenkyně a zaslala mi předlohu. K barvení jsem použila jedlé gelové barvy, které se dají zakoupit v základních odstínech v potravinách a nebo ve větším výběru ve speciálních obchodech s cukrářskými pomůckami.

Kdo by se chtěl vyhnout barvení, je možné vytvořit barevné kombinace pomocí různých druhů krémů, např. vanilka, jahoda, čokoláda.

Rozprostřeme si potravinovou folii a na ni přendáme obarvený krém. Vytvoříme takové barevné proužky.

Pomocí folie vytvoříme váleček a barvy k sobě „přitulíme“. 🙂 Oba konce zamotáme a na straně, která bude u trezírovací špičky, můžeme folii opatrně odstřihnout.

Opatrně přendáme připravený krém do trezírovacího sáčku a můžeme vytvářet kopečky.

Na upečené vanilkové košíčky jsem položila kompotované mandarinky a nyní již stačí kouzlit krémem.

Kdo by nechtěl kouzelného jednorožce, může malý dortík dozdobit třeba ovocem a má hotovo.

Sladké modelování

Modelovat můžeme z cukrové hmoty – fondánu a nebo z mandlové – marcipánu. U marcipánu jen nedocílíme bílé barvy u oušek.

  1. Hmotu si nejprve prohněteme a změkčíme.
  2. Vytvarujeme kuličku.
  3. Z té pak váleček uprostřed širší a na obou koncích do špičky.
  4. Konce spojíme a začneme otáček a vytvářet tím spirálku.
  5. Dotvarujeme a u širšího konce zarovnáme. Necháme chvilku „zatvrdnout“.
  6. Napíchneme na párátko a obarvíme. (Zlatou jedlou barvu tentokrát doporučuji pořídit ve speciálních cukrářských prodejnách.) Lze použít třeba gelovou zlatou naředěnou s kapkou alkoholu a nebo jedlou prachovou opět naředěnou alkoholem. Čím větší procento alkoholu, tím lépe barvení schne.

  1. Ouška můžeme vytvořit např. z oválku. Bude potřeba, větší bílý a menší růžový.
  2. Pomocí vykrajovátka vykrojíme tvar, rozpůlíme napůl.
  3. Růžovou půlku nalepíme na bílou. Jeden konec přitiskneme k sobě a druhý lehce dotvarujeme do špičky.

Teď již dát dohromady vymodelované drobnost a připravený dortík.

Ať se vám tvoří lehce  a sladce! 🙂

Hana Součková
Mou největší vášní a láskou je sladký svět dortů. Svou myslí, rukama a hlavně srdcem, realizuji vaše přání. Inspiruji a motivuji všechny, kdo si chtějí vytvořit svůj vlastní sladký výrobek. Ukazuji návody, tipy, sdílím své zkušenosti a pořádám kurzy. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *