1 000 svatebních koláčků = pár hodin práce, několik okamžiků legrace a vzpomínka navždy

Svatební koláčky

 Tato dlouholetá tradice se pro mě stala novinkou léta 2017

Určitě se mnou budete souhlasit, že receptů a druhů svatebních koláčků je hodně. Různých tvarů, velikostí. Každý kraj má ty své oblíbené a tradiční. Tak či onak, patří ke svatbě a to je dobře! Jen jak na ně při psaní těchto řádků myslím, hned bych si dala.

Tento malý sladký poklad svatební tabule, byl pro mě letos o prázdninách, novou výzvou. Byla to příležitost vyzkoušet a naučit se něco nového. A vůbec by mne nenapadlo, že na konci prázdnin si tuto zkušenost pořádně otestuji. Upéct 10 kg koláčků bylo opravdu velké překvapení. Moc ráda se s Vámi o tuto zkušenost a sladký zážitek podělím.

Ale úplně první impulzem pro jejich upečení, bylo přání mé kamarádky Petry Farkašové. Její sladké přáníčko nesouviselo vůbec se svatebním záměrem, ale pro focení a naplnění jejich úžasných krabiček, které sama tvoří. Zkrátka prima možnost spojit naše vášně.

Má první myšlenka od koho si nechat poradit a koho poprosit o předání této pečící zkušenosti, byla naprosto jasná – moje mamka. Na mou svatbu zatím péci nemohla. 🙂 Ale od malička je pro mě tou nejlepší pekařkou. A protože se nám společně dobře peče a tvoří na chalupě na jihu Čech, tak nebylo o čem přemýšlet a vyrazila jsem přesně tím směrem.

Vyzkoušely jsme některé recepty a vybraly si ten, který se nám zdál nejlepší. Lépe řečeno ten, který nám dal svatební koláčky nejchutnější. Hned se o něj s Vámi podělím. Během letošní svatební sezony byl pak ještě několikrát testován a ověřován a vždy jsme byly spokojené. Doma jsem musela koláčky schovávat hodně vysoko a bránit je před dětmi. 🙂  Máte-li na ně chuť, nebojte se a vyzkoušejte sladké tvoření.

„Tvořit znamená objevovat, experimentovat, růst, podstupovat rizika, porušovat pravidla, dělat chyby a užít si legraci.“

Mary Lou Cook

Věřte, že krom hodin práce jsme si užily právě i legraci a pěkně se při práci nasmáli. Pokud máte možnost tvořit společně, jen do toho. Je to určitě veselejší. A milá vzpomínka je přeci nádherný bonus k samotné dobrotě. Někdy vzniknou i nečekané bonusy. Naše nejmladší pomocnice nás pasovala na „PEČENÁŘKY“. 🙂

Takže všechny milé Pečenářky, s láskou hurá na koláčky. Nebojte se je vyzkoušet. Budou se hodit i jen tak na mlsání, nemusíme se hned vdávat.

Já moc děkuji své mamce, že mi tak moc pomohla.


Budeme potřebovat:
1x máslo
0,5kg polohrubé mouky
4x žloutek
1x vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra
kvásek – 12 lžic mléka, 50g droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky

Jak na to:
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko lehce zahřejeme, rozdrobíme droždí a přidáme mouku a cukr. Promícháme a necháme vykynout.
Máslo pokojové teploty dáme do robota případně na vál a přidáme všechny ostatní suroviny, přidáme i kvásek a vše zaděláme v hladké těsto.
Těsto hned zpracujeme, nenecháváme kynout. Ihned z něj vyválíme plát a vykrajujeme kolečka.

Uděláme důlek a plníme vybranou náplní. Okraje potřeme žloutkem, posypeme žmolenkou a dáme péci. Trouba je zahřáta přibližně na 180% a doba pečení cca 15-20min. Tento krok je přeci jen trochu individuální a záleží na vaší troubě. Zkrátka koláčky dopéct hezky dozlatova.

Po upečení a vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu.

Pocukrujeme koláčky a můžeme potěšit chuťové pohárky!

Náplň svatebních koláčků může být klasická tvarohová, maková, ořechová, povidlová.

Povidlová náplň – švestková povidla lehce ovoníme a oživíme rumem, přidáme trochu strouhaného kokosu, aby při pečení nevytekla

Tvarohová náplň – 250 g měkkého tvarohu smícháme s 1 vajíčkem, přidáme vanilkový cukr, lžíci rumu, 3 lžíce smetany a podle chuti moučkový cukr

Maková náplň
200 g mletého máku
250 ml mléka
lžíce medu
2 lžíce rumu
vanilkový cukr + moučkový dle chuti

Mák svaříme s mlékem, přidáme všechny ostatní ingredience.
Ořechová náplň
200 g nastrouhaných ořechů
1/8 l mléka
4 lžíce krupicového cukru
vanilkový cukr
citronová šťáva i kůra

Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme oba cukry a přivedeme k varu. Vsypeme ořechy a dobře promícháme. Odstavíme z plotýnky a přidáme další suroviny.

Hana Součková
Mou největší vášní a láskou je sladký svět dortů. Svou myslí, rukama a hlavně srdcem, realizuji vaše přání. Inspiruji a motivuji všechny, kdo si chtějí vytvořit svůj vlastní sladký výrobek. Ukazuji návody, tipy, sdílím své zkušenosti a pořádám kurzy. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů