Hambáč bezlepkáč

I bez to může být velká dobrota.  Ano, dnes to bude sladké pečení a tvoření bez lepku.

Je to asi tak dva roky nazpět, co jsem tyhle malé dortíky tvořila poprvé. Nyní jsem si je zopakovala, ale jako bezlepkové. Nemáte chuť je taky vyzkoušet?

Co budete potřebovat?

Na korpus:
250 g kukuřičné mouky (bezlepková je také rýžová a jáhlová, použila jsem kukuřičnou pro hezkou nažloutlou barvu)
6 g prášku do pečiva (BIO)
1 velké vejce nebo 2 malé
150 g cukru
vanilkový cukr
8 lžic oleje
150 g podmáslí
sezamové semínko na posypání

⇒ Papírové košíčky vložíte do prohlubní plechu.
V míse ušleháte vajíčko, přidáte cukr, vanilkový cukr, olej a podmáslí. Vše ušleháte. Přidáte mouku s práškem do pečiva a opět promícháte. Těsto nalijete rovnoměrně do košíčků. Lehce posypete sezamovým semínkem.
Pečete v troubě předehřáté na 180 stupňů 20 až 25 minut.


Na krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding (bezlepkový)
1 vanilkový cukr
200 g kvalitní bílé čokolády (nejraději používám kvalitní bílou čokoládu v peckách)
250 g másla

⇒ Z mléka a pudingu uvaříte puding. Přidáte vanilkový cukr a bílou čokoládu. Vše pečlivě promícháte. Přikryjete potrav. folií a necháte vychladit. Máslo lehce našleháte a přidáte postupně vychladlou pudingovou směs. Našleháte hladký a jemný krém.

Na „hamburger“:
⇒ Trochu vanilkové těsta na „housku“ hamburgeru jsem obarvila kakaem. Upečené pak rozdrobila a propojila s rozpuštěnou čokoládou a vytvořila takovou směs. Podobně jako třeba na dortová lízátka. Z té hmoty pak vymodelujeme „maso“. 🙂
Jednou jsme také tvořila tyto „karbanátky“ z čokoládového brownies.

Na sladkou „zeleninu“:
bude se hodit fondán nebo pravý marcipán

  1. Upečené korpusy opatrně rozřízneme.
  2. Připravený vanilkový krém si obarvíme na zelený (jako salát) a na odstín podobný barvě hořčice. Nebo můžete nechat bílý a mít „majonézu“. Na spodní díl korpusu nanesete tento krém pomocí sáčku na zdobení. Já jsme ještě dovnitř dala trochu ganache z hořké čokolády.
  3. Připravené „maso“ položíme jako další vrstvu.
  4. Z červeně obarvené sladké hmoty vykrojíte „rajčata“ a z žluté si připravíte „sýr“.
  5. Pomocí trezírovacího sáčku opět vytvoříte vrstvu krému jako „salát“ a budete skoro v cíli.

A zbývá již dokončit poslední maličkostí. Na vše opatrně položíme druhou vrchní vrstvu korpusu, tu která má sezamová semínka. Zapíchnete párátko a už jen nechat vychladit.
Pro dnešek hotovo, ale ještě mám v plánu, zkusit tento hambáč připravit super zdravě bez lepku, bez cukru a bez mléka. Ale to až bude chvilka času. 🙂

Během tvoření, samozřejmě můžete popustit uzdu fantazie a tvořit i podle sebe.

 

Hana Součková
Mou největší vášní a láskou je sladký svět dortů. Svou myslí, rukama a hlavně srdcem, realizuji vaše přání. Inspiruji a motivuji všechny, kdo si chtějí vytvořit svůj vlastní sladký výrobek. Ukazuji návody, tipy, sdílím své zkušenosti a pořádám kurzy. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.